A fi sau a părea?

Ilustrez acest articol cu o (bucățică de) poză făcută de mine acum 2 ani la o expoziție destinată fanilor Game of Thrones. Pentru că azi o să scriu despre ce înseamnă pentru mine tendințele și cred că poza asta e o metaforă adecvată. Pentru aceia care nu și-au pierdut neuroni prețioși urmărind acest serial…complicat, trebuie să precizez că ceea ce vedeți este o parte din ținuta lui Melisandre, un soi de vrăjitoare călătoare peste timp și spațiu, poreclită și “Femeia Roșie”. Îmbrăcate ca ea și cu puteri de tot soiul erau și cele din tagma “Preoteselor Roșii”. Putem oare să considerăm acest costum o uniformă? Sau putem să îi spunem “tendință”?

La fel de bine puteam alege o poză cu uniforma mea din liceu, care includea doar un cod de culori și fiecare își adapta garderoba cum putea. Chiar și așa, într-o lume a uniformelor, existau diferite curente, care mai de care mai ciudate, că doar pentru asta sunt făcuți anii de liceu, nu-i așa? Cu mare durere de spate, inimă și ochi îmi amintesc faimoasele “platforme” (denumite popular “tractoare”), instrumente de tortură, care probabil au văzut mai multe glezne sucite decât un tânăr ortoped.

Cu aceeași durere de spate, inimă și ochi le-am observat revenind la intervale fixe și ceva îmi spune că nu se vor da duse prea curând. O să scutesc o criză celor care știu ce sunt și o să îi  iert pe cei care cred că am răsfoit prea mult Pinterestul astăzi și nu exemplific cu o poză.

Trebuie, totuși, să recunosc că atunci când le-am regăsit întâmplător uitate într-o cutie în garaj am simțit, pe lângă reactivarea traumelor mai sus menționate, ciudata senzație de a mă regăsi pe mine cea de atunci. Când văd grupuri de fete purtând astfel de încălțări azi, le privesc cu…..frică 🙂 Dar știu că platformele acestea pe care le cam urăsc le duc pașii către primele lor întâlniri. Sau către biblioteci faimoase. Nu se știe.

Tendințele se schimbă, apar și dispar doar că să revină mai încăpățânate peste o vreme. Azi nu mai există un singur tip de platforme, ci zeci. Din fericire pentru noi toți, mai puțin pentru ortopezi, desigur, există și multe alte opțiuni, cum ar fi botinele de damă. Probabil tinerețea mea zbuciumată în ale încălțărilor m-a determinat să îmi placă drăguțele acestea, dar ca să fiu cinstită cel mai adesea câștigă surorile lor poate mai puțin arătoase, dar nespus de pufoase și rezistente.

Deși nu le implementez prea des, îmi place să citesc despre tendințele sezonului. Văzând ce ne așteaptă toamna aceasta, m-a incercat o nostalgie tare intensă, recunoscând pantalonii de denim cu talie înaltă, de exemplu. Blugii pe care i-am detestat cel mai mult în copilărie, care au fost, sunt sigură, greu de obținut, nu au fost cumpărați online :), și de care acum îmi e dor erau în stilul acesta.

Când am împlinit 14 ani (sau 16, o vârstă importantă, oricum) am primit prima mea geantă de damă, care încă rezistă un secol mai târziu. Neagră, perfectă, mereu era prea mare pentru ce aveam eu nevoie la vremea aia să transport (nu aveam nici unde să o iau, de fapt). Acum sunt la modă gențile imense, tip shopper, despre care admit că arată binișor. 

În rest, carourile mă transportă în seara petrecerii de majorat, când am purtat o fustă asemănătoare acestei cămăși. 🙂

Toamna aceasta chiar cred că mă potrivesc cu trendurile, pentru că rochițele vaporoase acoperite de un pulover imens sunt pe placul meu și sunt cumva “tendința” mea de ceva timp. Rochița din imagine, spre exemplu, deja o am:

Am plecat din România înainte să fi ajuns Answear pe acolo, deci nu l-am testat, încă. Am auzit lucruri bune despre calitatea și varietate oferite, însă. Cel mai mult îmi place că vând haine Vero Moda, preferații mei de peste 10 ani, care urmează tendințele cumva de la distanță, exact în măsura corectă.

Prețurile, politica de returnare și ideea de club mi se par și ele ok 🙂 Apropo, cât încă nu e iarnă, ba la mine e chiar vară, să ne facem vara sanie, zic: haine de snowboard, mereu cool, reduse.

Mai clar despre ce e la modă mi-a fost privind clipul acesta, care este o poezie:

Roșu domină colecția de toamnă, se pare. Prin urmare chiar și Melisandre ar găsi ceva potrivit :). Pentru că eu nu cred în uniforme, ci în ideea că fiecare dintre noi își poate alege bucățica de magie, poate alege să fie și nu doar să pară.

Trăim într-o epocă în care mulți dintre noi avem posibilitatea de a explora o varietate aproape interminabilă de opțiuni. Tendințele, până la urmă, le creăm noi. Putem fi toți îmbrăcați în roșu, dar să rămânem diferiți, speciali, așa cum suntem orișicum. Numai, vă rog, haideți să renunțăm la platforme 🙂

*Articol scris pentru Superblog 2019. 

Categories: Superblog

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.