Terapie prin viteză

Sesiunea mea săptămânală cu doamna doctor Hondalovici ajunsese într-un punct mort. Cu o zi înainte primisem iar un avertisment pentru viteză prea mică pe un drum public și recomandarea fermă de a îmi rezolva această problemă recurentă sau a trece la o trotinetă, bicicletă sau o colectă pentru a începe să îmi plătesc amenzile care se adunau periculos în torpedou.

Pentru o persoană care conduce precum un melc suferind de o migrenă acută și căreia îi este greu să intre în depășiri și astfel se poziționează la o distanță regulamentară în spatele vreunui camion și își petrece ore întregi la limita generatoare de adrenalină dintre viteza a doua și a treia, analizând atent toate petele, urmele și firicelele de praf de pe husa nărăvașului din față, ce pot fi vizualizate fără efort în tot acest răstimp, am foarte puțină răbdare cu terapia asta, mi se pare lentă. Ce ironie! Are de gând să mă ajute sau o să ne petrecem ore întregi în viteza a doua, numărând firicelele de praf de pe masă, dacă tot am experiență cu așa ceva?, îi spun.

Mă privește atent și știu deja, o să mă întrebe: “Cum te face să te simți praful?” și eu o să mă enervez și o să ies trântind ușa cu o viteză mai mare decât cea atinsă de mine vreodată pe autostradă în atâția ani de condus. Zâmbește, însă, și îmi propune un exercițiu, ceva la care doamna doctor Hondalovici lucrează de ani întregi. O să încercăm terapia prin viteză, deci. Deschide un dosar stufos pe care văd sigla asta:

Și îmi explică agitată cum vom proceda: după un sedativ ușor, eu mă voi calma și mă voi poziționa într-un univers paralel, unde am fost aleasă drept pilot al noului model Honda Civic Type R și voi încerca să dobor recordul de viteză pentru categoria sa în circuitul de la Nurburgring.

În loc să mă panichez, mă gândesc că nimic nu e totuși întâmplător, chiar văzusem ieri un afiș mare pe care scria Honda Civic de vanzare (nu o să mai explic de ce l-am văzut așa bine și l-am cercetat așa atent, căci mă va scoate din experiment direct). Mi se pare o idee tare amuzantă, îi zic, în timp ce deja respiram greu și îmi simțeam picioarele chinuite de crampe. Îmi spune că s-a gândit la toate și întâi o să îmi imaginez că mă antrenez și ca să fie mai ușor pentru mine pot să aleg orice personalitate drept copilot.

Fac un calcul rapid, până la urmă ședința asta mă costă mai mult decât amenzile. Dar sunt entuziasmată la gândul că voi putea în sfârșit să merg cu o viteză care să îmi permită să simt vântul în păr în caz că aș deschide geamul și până la urmă accept.

Ce personaj să aleg drept copilot…dacă tot e exercițiul meu, păi o să o aleg pe Pink. E amuzantă, e puternică, nu îi e frică de adrenalină și sigur o să îi placă sistemul audio premium cu 11 incinte al prietenei noastre sportive și moderne Type R. Știm că Pink cântă perfect în aproape orice poziție și context, dar o să poată oare să facă față vitezei nebunești pe care o voi atinge eu? (Se pare că acest model Honda poate accelera de la 0-100 km/h în 5.8 secunde și poate ajunge la o viteză maximă de 272 km/h).

Accept deci experimentul. Cum îmi place să fiu pregătită chiar și în cadrul acestor exerciții terapeutice inopinate, aleg eu culoarea mașinii, Brilliant Sporty Blue Metallic, să fie ceva deosebit, doar nu în fiecare zi o am copilot pe Pink. Aleg și pachetul de iluminare roșie, mă gândesc că o să îi placă, se va simți ca pe scenă. Ajută la asta și covoarele de podea elegante.

Citesc rapid despre circuitul unde vom conduce și iar îmi fuge mintea la amendă când văd că este denumit și “Iadul Verde”, că de obicei plouă, că e periculos. Citesc și despre un club, “Bongard Club”, în care intrarea e foarte selectă, dar îmi spun: sigur o să reușesc. A câștigat ea Pink atâtea premii, dar în clubul celor care au suferit un tip de accident sau au avut vreo problemă care a necesitat tractarea în Iadul Verde încă nu intrase și eu voi putea ajuta. “Problema” e că Type R vine cu o mulțime de tehnologii de siguranță, din care face parte ultima suită Honda SENSING ce include sistem de avertizare a coliziunilor frontale (Collision Mitigation Braking System), sistem de asistare a menținerii benzii de circulație (Lane Keeping Assist System) și recunoașterea semnelor de circulație (Traffic Sign Recognition). Adio, deci, club!

Începem antrenamentul. Pink e îmbrăcată în roșu, se asortează la fix cu scaunele din velur tot roșu, cântă o versiune adaptată a cântecului meu preferat: “run, as fast as you can, to the middle of nowhere”. Artiștii sunt artiști, dar eu mă bazez pe Honda CONNECT cu navigație Garmin și știu exact pe unde să merg. În ciuda poticnelilor mele, atingem o viteză halucinantă, Pink totuși rezistă și cântă ca o privighetoare, se aprind ceva butoane pe volan, se pare că e vorba de opțiunea “comenzi audio pe volan”, începe să plouă, noroc că avem senzori de ploaie, eu mă relaxez, ea îmi zice că e mai fain antrenamentul nostru decât carpool karaoke, gata, sunt în culmea fericirii, acționez electric geamurile din față, îmi iau adio de la eșarfa care zboară instant și mă bucur de moment în timp ce Pink se oprește din fredonat și îmi zice:

Suspensia faţă tip MacPherson este setată pentru reducerea cuplului de torsiune şi optimizarea manevrabilităţii, în timp ce noul sistem de suspensie independentă spate multi-link sporeşte stabilitatea la frânare şi reduce ruliul caroseriei.

Oh, e un geniu al muzicii și știe și astfel de detalii! O aud ca prin vis pe dr. Hondalovici cum spune delicat frână, frână, frână….Opresc mașina mulțumită complexelor mecanisme dedicate acestui scop și brusc mă trezesc. Singura dezamăgire e că nu o mai am pe Pink în dreapta, dar am supraviețuit Iadului Verde, am reușit să depășesc viteza de 20 km/oră, i-am dat material de publicat doamnei doctor și mă îndrept mândră spre o reprezentanță Honda România. Cu banii pe care îi voi economisi scăpând de avertismentele pentru viteză prea mică, clar îmi pot cumpără o mașină nouă 🙂 și să îi las pe alții să numere firicelele de praf pe care le voi lasa eu în urmă.

Run, as fast as you can…. 

*Articol scris pentru Superblog 2019

Poze: Omer GoldsteinUnsplash; hondatrading.ro

Categories: Superblog

Tagged as:

2 replies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.