Crede, Dar cercetează.

Actul 1: 10 August 1990, dimineață. Nici urmă de nor pe cer, miroase a sare, porumb fiert și vacanță. Echipați ca pentru o nouă expediție pe Lună, membrii familiei mele erau pregătiți pentru două ore de haos, pentru că ce altceva se putea întâmpla pe o plajă aglomerată cu doi copii cu chef de joacă?

Cred că exista totuși și atunci un fel de “lapte” de protecție solară, dar cu siguranță nu era folosit în exces, pentru că aveam nevoie de soare și vitamina D, după cum spunea mama. Între timp am aflat că expunerea exagerată la soare în copilărie este un factor important de risc pentru probleme serioase, dar atunci viața, soarele și pielea erau alfel, deci eu m-am cunoscut oficial cu vitamina aceasta pe o plajă, îmbrăcată sumar și ignorând practic relevanța ei. Tot atunci mi s-a spus de ce se numesc vitaminele astfel, dar evident că am uitat până la prânz, probabil aveau iar cartofi prăjiți la cantină și asta mi s-a părut mai important. Poate sunteți curioși: se pare că un biochimist (pe nume Funk, oare de ce nu le-o fi zis funkine, ar fi fost mult mai simpatice așa) a descoperit o substanță care prevenea neurita la puii care nu consumaseră respectiva substanță în dietă. Credea că substanța cu pricina e o amină și că ajută cumva la menținerea vieții, așa că i-a spus, simplu, vitamină.


Actul 2: 10 mai 2004, toiul nopții. O fată exagerat de ambițioasă și complet epuizată încearcă să memoreze tabelul cu vitamine din cartea de anatomie pentru admiterea la Medicină. Hidro-/liposolubile, surse, unde se absorb, multe detalii pe care nu reușește să le organizeze. Cu vitamina D mereu avea probleme, între sinteză, calcidiol, calcitriol (că doar nu ajungea un singur nume) și metabolism. Mereu apărea la examen și trebuia învățată la perfecție.

Uitasem deja prima noastră întâlnire de pe plajă și o uram din suflet. Deși citeam despre vitamine, nu mă alimentam corect, dar la câte suplimente cumpăram, Farmacia La Preț Mic ar fi fost de mare ajutor pentru finanțele părinților mei.


Actul 3: 2004-2010. O studentă amețită, dar silitoare, află despre vitamine la aproape toate cursurile.

Am zis că e o conspirație împotriva mea, căci neîncetat apărea pomenită “prietena” mea, vitamina D, favorita tuturor profilor la examenele grilă. La biochimie, la endocrinologie (unde am învățat și că nu e de joacă totuși cu hipervitaminoza: dacă iei prea multe suplimente și ajungi la hipercalcemie, inima și rinichii tăi nu o să îți mulțumească), la igiena alimentației (da, este un nume adevărat), unde am aflat despre (destul de puținele surse) alimentare de vitamină D și m-am bucurat că totuși îmi place somonul, căci dacă era să mă bazez pe ficatul de vită ajungeam la rahitism. Tot la acest curs exotic am aflat și că, fiți foarte atenți: suplimentul D3 este obținut din lână de oaie. Cu plăcere 🙂

Actul 4 încă se scrie. Căutând Vitamina D în PubMed (unde se află cele mai relevante articole medicale) descopăr 82654 rezultate. Există studii în neurologie, imunologie, nutriție, psihiatrie. Recent am aflat că suplimentele de vitamină D mă pot ajuta în tratarea unei boli care mă chinuie teribil. Citesc atent tot, dar informația este copleșitoare. Cred, dar cercetez; și când scriu cercetez mă refer la: discut cu medicul meu, nu consider un supliment înlocuitor pentru o dietă echilibrată, nu cred în trenduri în sănătate aplicate general întregii populații și cred tare în educație și informare.

Până când voi afla în sfârșit răspunsul corect, mă întorc la prima mea întâlnire cu vitamina D, pe plajă. Sunt nostalgică, dar acum mențin distanța: sunt acoperită de un strat generos de cremă de protecție solară 🙂


În loc de epilog: Industria suplimentelor este complexă, cu zeci de mii de produse pe piață. 48% dintre adulții din Statele Unite iau vitamine (Manson JE, Bassuk SS. Vitamin and Mineral Supplements: What Clinicians Need to Know. JAMA. 2018;319(9):859–860), cel mai adesea ca să își “mențină starea de sănătate”. Articolul acesta nu este scris în calitate de medic, ci este povestea mea. Poveștile fiecăruia cu vitaminele sunt personale, deci consultați mereu medicul sau farmacistul înainte să cumpărați/administrați suplimente. Informați-vă din surse sigure, de încredere. Mereu.

Poze: Unsplash, FarmaciaLaPretMic.ro

*Articol scris pentru Superblog 2019

Categories: Superblog

Tagged as:

3 replies

 1. De doua ori am citit bucata asta: “unde am aflat despre (destul de puținele surse) alimentare de vitamină D și m-am bucurat că totuși îmi place somonul, căci dacă era să mă bazez pe ficatul de vită ajungeam la rahitism” fiindca eu am citit ca iti place SOMNUL. Ala din pat, nu pestele :))) Si ma gandeam ca si mie imi placeee somnul si tot am deficit de D. Sau aveam, trebuie sa refac analizele alea.

  Lana de oaie, really? How can I unknow this now? :))

  Liked by 1 person

  • :))) te vei gandi la lana de oaie de fiecare data cand vei lua un supliment, apoi vei verifica daca ai limba paroasa 🙈 (ceea ce sper ca nu ai, pentru ca, din nou cu placere, exista si hairy tongue si nu e ceva prea dragut, don’t google it). Stiam eu ca proba asta o sa scoata tocilara din mine la iveala, am tinut-o ascunsa prea multa vreme!
   Hugs!

   Like

 2. Am rezistat tentatiei, nu am cautat pe Google INCA. Am totusi senzatia ca am mai auzit de asta la un moment dat, insa n-mi amintesc 100% si prefer sa traiesc in ignoranta pentru moment.

  Ah, inca ceva, cand am citit de hipervitaminoza m-a busit rasul. Stiu eu pe cineva (nu medic, don’t worry) care ne recomanda sa luam supliment de vitamina C cat mai mult cand avem semne de raceala. Ca ea a luat 12 capsule de Vitamina C 1000 in 18 ore si i-a prins super bine. And I was like, thank you, but I prefer it my way :))

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.