Moda e un cerc.

Moda e un cerc, iar eu sunt un hamster care aleargă neîncetat fără să știe exact ce caută. Un cerc fiind, statistic se mai întâmplă și să mă interesectez cu trendurile, dar încă din copilărie mi-a plăcut să explorez diverse stiluri năstrușnice. Cred că ideea multora conform căreia părinții decid cum se îmbracă odraslele lor pentru diferite ocazii a fost lansată de cineva care nu a intrat în contact cu un copil sau, în orice caz, nu cu mine. Am fost mereu o zăpăcită, dar o zăpăcită semi-independentă, astfel că răscoleam tot dulapul de șapte ori, doar doar să fie ținuta perfectă. Oferta nu era prea extinsă, așa că abordam cu mare talent și alte dulapuri, deci sfârșeam prin a arăta ca o sorcovă. Dar eram, măcar, o sorcovă de catifea.


Moda era un cerc mai degrabă subțire, astfel că atunci când ești un hamster adolescent și corpul tău se modifică în toate direcțiile, intervine dilema: să îl acoperi de tot sau să nu îți mai bați capul cu prea multe materiale, căci oricum nu are rost.

În cazul meu, sub influența revistei Popcorn, gusturilor muzicale ale fratelui meu (de care mă țineam ca timbrul de scrisoare, deși el încerca prin toate metodele să mă evite), fetelor pe care le percepeam eu cool la vremea respectivă, băieților faini care se prefăceau a cânta la chitară, videoclipurilor de pe VH1 (știu, sunt bătrână) și mai ales datorită agitației continue în care mă aflam, am decis că trebuie să mă îmbrac în negru, larg, cu șapte straturi, să mă încalț cu bocanci chiar dacă era vară și aproape leșinam la fiecare pas și în general să fiu o combinație între Avril Lavigne și Gwen Stefani. Asta credeam eu, căci de arătat arătam ca un membru uitat al unei formații de coveruri Linkin Park, adică precum un băiețel (chiar nu glumesc, am și martori, sacul în care mă deplasam nu lăsa loc dubiilor).

Accesoriile erau niște brățări cu un fel de țepi în care mă mai și zgâriam ocazional. Ca să fiu complet sinceră, am apelat și la ghete pentru bărbați, ca să fiu sigură că mă ascund suficient de bine. Cumva, eu căutam să trec neobservată, dar cine putea ignora pătura țepoasă bocănind încet? Mă uit însă cu drag la mine cea de atunci, parcă nu era chiar așa rău, măcar îmi găsisem locul.


Nu mai am mulți prieteni de atunci, dar câțiva au rămas încă în epoca neagră a stilului lor și îi privesc cu mare admirație, pentru că mi se par liberi. Eu, însă, m-am plictisit destul de repede de atâta negru (deși se asorta teribil de mult cu starea mea generală) și am început explorarea. Să fiu o Gilmore, să port blugi și adidași de damă asortați cu tricoul? Nu, mai bine o rochie sau ceva înflorat, pot recicla bocancii aceia butucănoși. Nu, sunt deja serioasă, hai să port o cămașă cu un ilic asortat cu fusta, e perfect. Roata modei nu a fost vreodată mai rapid accelerată decât în perioada pe care cu empatie o numesc “ce naiba era în capul meu?”.Mă întreb uneori dacă nu cumva am dat la Medicină atrasă fiind de halatul alb. Gata cu nebunia și cu zăpăceala, s-a rezolvat, m-am gândit eu, probabil. Dar nu, nu, există acum costume în toate culorile care s-au inventat și rapid am fost să îmi cumpăr de toate felurile, cu toate nuanțele, să fie, să se asorteze cu stetoscopul, cu pixul, cu cerul. Hamsterul alerga mai încet, căci era nedormit și tare obosit, dar tot căuta un fel de stil.


Astăzi, văd că e iar la modă catifeaua. Îmi plac culorile, dar nu toate. Îmi place în continuare negrul, dar fără țepi. Aleg rochiile, pentru că e mai simplu așa. O iubesc pe Amelie și mi-ar plăcea să împrumut din eleganța ei. Îmi place Ms. Maisel și îmi tot cumpăr rochii la a șaptea mână, găurite de molii pe la coate, dar cu atâta personalitate că ar avea nevoie de un dulap doar pentru ele. Hamsterul tot aleargă, pentru că azi, mai mult ca oricând, există enorm de multe opțiuni. Însă aleargă mai încet, pentru că după atâtea experimente crede că știe cine este cu adevărat.


P.s. Știu, e ciudat că am vorbit despre mine la persoana a 3 a singular și m-am mai și numit hamster (pentru care, apropo, există colecții de haine speciale), dar totul funcționează în timpul competiției, iar acest articol e scris pentru Superblog 2019. 

Haine pentru hamsteri nu am văzut pe site-ul Answear, dar în afară de acestea am văzut haine potrivite oricărui tip de stil, inclusiv al meu:

Deci…roata se învârte! 🙂

Poze: Pinterest, Unsplash, site Answear

Categories: Superblog

Tagged as:

5 replies

  • Multumesc! 🙂 Ma bucur mult ca ti-a placut, a fost un articol greu de scris pentru mine, pentru ca am explorat ceva complexe pe parcurs.

   Liked by 1 person

 1. Hehe, cand am citit titlul mi-am amintit instant ceva ce am citit pe un afis in fata unui magazin micut dintr-un satuc/orasel din Toscana. Scria asa, daca traduc eu bine: moda este ceea ce cumperi, stilul este ceea ce faci cu ce ai cumparat. Mi s-a parut foarte fain. spus. Cred ca ne cautam cu toatele un stil care sa ne defineasca, desi incercam pe parcurs tot soiul de haine mai in ton sau mai putin in ton cu tendintele.

  Mi-a placut “infograficul” pe care l-ai facut, cum se inchide el asa ca un cerc. Si eu m-am gasit intorcandu-ma la chestii pe care nu credeam ca le voi mai cauta. Azi am venit la birou cu o sapca de portar pe cap! N-am mai purtat sapca de nici nu mai stiu cand. It’s been 84 years, vorba aia :))

  Cand ma uit la doamna Maisel, ma apuca si pe mine dorinta de a da iama in SH-uri si a cauta rochii din aleaaa asa frumoase. Eu recunosc ca am inceput anul trecut sa o urmaresc pe Andreea Balaban (eu, care ziceam ca eu niiiiciodata nu o sa ma uit la clipuri din astea pe YT) si aceasta activitate, combinata cu privit Mrs. Maisel, imi cam fac ochii sa fuga dupa “vechituri” :))

  Liked by 1 person

  • Daca vei combina rochitele de la vechituri cu sapca de portar o sa fie un trend de neoprit, iti zic! 🙂 Iar citatul de care imi zici e foarte fain, asa e, ceea ce imi confirma iar si iar ca totul e minunat in Toscana si ar trebui sa mai fac o vizita, poate m-ar ajuta. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.