Experiențe paralele.

Dimineață devreme într-o zi de miercuri. De obicei nu iau metroul, e o experiență ce implică mai multă adrenalină decât un salt cu parașuta, dar azi mă grăbesc și am decis să apelez la sauna improvizată, căci tot s-a cam răcorit afară. Stația de metrou Paral·lel, situată sub Avinguda Paral·lel (nu prea au avut imaginație oamenii care au denumit aceste străzi, cealaltă stradă principală din oraș se numește Diagonal) este una dintre “articulațiile” principale ale sistemului de transport barcelonez și locul de unde se poate lua funicularul către una din cele mai vizitate atracții ale orașului.

Astfel, într-o dimineață oarecare, fie ea chiar de noiembrie, pe lângă corporatiștii adormiți, studenții somnoroși și ei, familiile care merg în pelerinajul zilnic, în fine, peisajul clasic al unui metrou oarecare, nu vezi ceva care să te suprindă, la prima vedere.

Însă dacă privești un pic mai atent, îi zărești: turiștii “clasici”, pe care localnicii îi numesc semi-drăgăstos guiris. Sunt ușor arși de soare, îmbrăcați mult prea subțire raportat la temperatura exterioară, echipați cu patru hărți, trei broșuri și cel puțin cinci cărți despre oraș. Sunt grăbiți să bifeze totul de pe lista obligatorie de pe orice site de călătorii, mănâncă prost în locuri în care nu vezi picior de localnic, sunt prea agitați și au toate șansele să rateze complet esența acestui oraș.

Nu degeaba s-au scris însă atâtea cărți despre Barcelona, doar are propria personalitate puternică și un farmec unic. Trebuie însă dat la o parte zgomotul și trăite experiențe, nu bifate obiective.

Când am vizitat prima oară orașul am îngroșat și eu această mulțime, mă gândesc în timp ce grupul de guiris români coboară organizat din vagon. În secret și complet nepoliticos ascult mereu ce vorbesc oamenii de acasă când îi aud prin metrou sau pe stradă, e mai ușor cu dorul de casă astfel. Ușile se închid și zăresc o doamnă vizavi: cu nasul în telefon, a ratat stația, o să își strice dimineața, o să se agite, spaniolă sau catalană sigur nu știe suficient, se încurcă în străzile paralele și diagonale. O privesc și parcă mă văd pe mine cea de demult, mai puțin telefonul, căci acum un deceniu nu aveam smartphone.

Sunt atâtea agenții, grupuri, oferte în oraș că pot sufoca și cel mai organizat vizitator. Poza aia cu Sagrada Familia alături de încă o mie de turiști cu telefoanele ridicate o să o aibă toți, dar senzația cu care rămâi după ce te scufunzi în spiritul locului te poate schimba iremediabil. Localnicii, printre care cu mândrie mă număr acum, nu sunt prea încântați întotdeauna de invazia de turiști, dar uneori vezi vizitatori cu care te simți cumva conectat.

Privind-o pe turista listelor, vreau să o convertesc la turismul experiențelor. Dacă aș putea, i-aș spune: “Experimenteaza viata așa cum e ea aici, nu așa cum ai citit despre ea sau vezi pe ecranul telefonului!” 🙂

De multe ori poți organiza singur toate detaliile unei experiențe, dar într-un oraș așa aglomerat să primești totul deja pregătit e aproape o binecuvântare. Din acest motiv, dacă nu ar fi ciudat să îi ofer un cadou unei străine în metrou (care nu e chiar străină, am stabilit că îmi e dragă pentru că arată ca o căprioară în lumina farurilor după un zbor cu balonul și un salt cu parașuta, adică exact ca mine când am ajuns aici pentru prima oară), i-aș oferi un cadou de pe Experimenteaza.ro (am verificat și au opțiuni în engleză, în caz că spaniola e o problema): un Tur culinar în Barcelona – Traditional Food&Wine.

De ce?

  • Cel mai important: mi se pare că nu este ceva comun sau o capcană pentru turiști. Nu, este atent detaliat și oferă experiențe speciale, pe care din păcate puțini le pot povesti după o excursie într-o catedrală a turismului cum este Barcelona
  • E metoda cea mai sigură de a arăta o altă cale turistului “tradițional”
  • Barcelona e, cum am tot scris aici de aproximativ un miliard de ori, minunată, dar la foarte mică distanță există peisaje care uimesc și bucură și sate în completă antiteză cu tumultul orașului. Ar putea vedea, deci, asta:
  • Ar testa una dintre cele mai importante invenții ale acestui Univers și a tuturor celorlalte descoperite sau nu: pan con tomate. Și nu ar face asta în vreun local îndoielnic, ci într-un mediu tradițional, autentic
  • Ar degusta cava, astfel ar înțelege că sangria nu e punctul forte al catalanilor. Și ar face asta ajunsă într-o cramă din Penedés, o regiune de basm
  • Mâncarea adevărată: brânză de capră în salate cu sos de fructe de pădure și mató, brânză catalană prin definiție clasic servită cu miere, fuet (un fel de Salam de Sibiu catalan), cele o mie de tipuri de butifarra (cârnați catalani), toate trebuie încercate. Și, evident, pan con tomate, iar.
  • Uleiul de măsline prelucrat chiar într-o fabrică dintr-o fermă veche, după ce te-ai plimbat un pic printre măslini, are gust de paradis, presupun
  • Ar avea parte de un ghid local. Ghizii adevărați nu sunt chiar așa ușor de întâlnit pe aici, legislația e strictă. Nu există însă enciclopedie mai completă decât un localnic.
  • Despre experiente cu adrenalina nu știu ce să zic, dar călătorind cu minivanul pe drumuri catalane e posibil să se simtă ca într-un rollercoaster, deci nu e totul pierdut 🙂

Ce ar simți doamna din metrou, nu știu sigur, ar fi, desigur, surprinsă, dar până la urmă cred că ar fi fericită să descopere lucruri, locuri și experiențe pe care nici nu le bănuia. Eu cred că i-ar schimba viața și felul de a călători. Ceva neașteptat și atipic pentru ea se poate dovedi cea mai bună idee la final. 

Mă apropii, deja dezmeticită, îi spun că trebuie să se întoarcă la Metro Paral·lel și traiectoriile noastre devin, și ele, paralele. Pot doar să sper că experiențele ei din această călătorie vor fi măcar un pic similare celei pe care doream eu să o ofer.

Ideea de a oferi experiențe mi se pare minunată și cred că se poate folosi inclusiv pentru propria persoană. Am prieteni care și-au oferit singuri cadou un salt cu parașuta sau un curs de făcut croissante. Ceea ce mi s-a părut drăguț e că acum există și petreceri de divorț. Era și cazul 🙂

Există multe lucruri mai departe de tradiționalele călătorii, cadouri, cursuri. Universurile paralele cu ce cunoaștem deja ne așteaptă și sunt, practic, la un click distanță. Așa cum toți avem o fomație preferată, un psiholog de încredere, un hairstylist care ne cunoaște perfect, poate e timpul ca și furnizorul tău de experiențe să ocupe un loc principal în agendă, așa-i?

Poze: Arhiva personală, site Experimenteaza.ro

*Articol scris pentru Superblog 2019

Categories: Superblog

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.