O altfel de agenție de turism.

Orice plan măreț începe cu un vis îndrăzneț, iar eu mereu am visat mult. În topul dorințelor mele antreprenoriale pe termen extrem de lung au fost mereu o librărie și o agenție de turism, pentru că îmi place să organizez, plănuiesc, citesc și călătoresc. De când am descoperit un combo perfect între Librărie și O altfel de agenție de turism, unde pe lângă rafturi imense de cărți organizate pe continente, țări, regiuni, activități, mese pline de hărți și accesorii pentru călătorii există și un club de călătorii, parcă mi-am văzut visul cu ochii.


Ideea

Între timp, am creat un fel de agenție de turism personal(ă), adică mă ocup de călătoriile mele și uneori ale prietenilor mei și a unei părți din familie. Sunt pasionată de puține lucruri la fel de tare ca de senzația de puternic entuziasm din faza de planificare. Desigur, e și destulă anxietate la mijloc, nu știi vreodată ce găsești. Însă, una peste alta, ador să planific vacanțe și cred că majoritatea “clienților” mei improvizați mi-ar oferi reviewuri foarte bune, căci rata de eșec se menține la un minim istoric.

Vacanțele în România au fost mereu speciale pentru mine, dar de când vin în vacanță acasă de la un alt acasă, caut parcă și mai mult acel ceva special, autentic, ce nu poate fi găsit în altă parte a lumii. Îmi doresc și mai tare să fie cea mai reușită vacanță din istoria vacanțelor. Practic, agenția de turism din mintea mea lucrează mai accelerat. În plus, îmi doresc mult să le arăt prietenilor de aici locuri frumoase, magice aproape, din țara de care le povestesc adesea și despre care ei nu aud prea multe lucruri bune în general.

Când se apropie o călătorie, agenția de turism improvizată în mintea, agenda și laptopul meu nu are pauză. Nu există scuze, doar planuri 🙂


Amintirile

Multe vacanțe minunate am petrecut în aproape toate zonele țării, dar, desigur, cele mai faine rămân cele din copilărie, astfel că de fiecare dată când văd anunțuri turism referitoare la vreun loc unde am fost deja am un soi de tahicardie.

Eu zic că nu există sursă mai potrivită pentru a planifica o vacanță reușită ca amintirile tale sau ale altor turiști, pe cât posibil din “tiparul” tău. Amintirile capătă forme diferite, iar eu una apreciez foarte mult recenziile altora din platformele care centralizează opțiunile disponibile.

Căutând cazare Mamaia te deplasezi imaginar în povestea colectivă a celor care se plimbau pe faleză aranjați frumos după cina de la restaurantul “Ancora”. Cercetând cazare Brașov accesezi amintirile celor care s-au cazat în oraș chiar de Crăciun și au mâncat bun de tot la Festival 39. Dacă investighezi despre cazare Sinaia, ai mari șanse să intri în amintiri foarte complexe, dar poate cei mai mulți îți vor povesti despre Festivalul Toamnei. Cât despre cazare pensiuni, acolo pare a se demonstra teoria conform căreia memoria e infinită 🙂

Una peste alta, în planificarea unei vacanțe este important să cercetezi un pic (mai mult) oferta și amintirile celorlalți. Sunt faine și călătoriile spontane, fără pic de planificare, nu zic nu, dar un strop de documentare nu strică, chiar deloc. 


Portofoliul

Orice agenție de turism, fie ea și imaginară, dispune de un portofoliu privind opțiunile de cazare, iar eu nu sunt o excepție, ba chiar am și niște rute considerate clasice, ca de exemplu “România în 3 zile grăbite, dar tare frumoase”.

Vacanțele la agențiile de turism altfel nu sunt cele clasice, ci te transportă în locuri aproape magice, despre care odată descoperite te întrebi de ce nu ai aflat mai demult. Cineva trebuie să îți vorbească totuși despre ele, așa că o fac eu acum. Mi-a fost greu să aleg, dar am reușit să mă rezum la 3 amintiri dragi:

Casa cu zorele

Unde: 189, Criț

De ce: Pentru liniște, gazdele absolut minunate, farmecul casei și al locului, zona (distanță rezonabilă față de Viscri, Brașov, Sighișoara), mâncarea delicioasă (clătitele sunt cele mai bune din Univers) și recomandările de vin, vișinată, afinată, zmeurată, pentru o vacanță răsfățată :). Nu există televizor în camere, focul ți-l faci singur dacă e nevoie, te vei simți ca la bunici (dacă ai avut bunici cu o casă atât de frumoasă).

Cabana Moţilor

Unde: Strada Principală 375G, Mărișel

De ce: Peisajul, liniștea, decorul, câinii din vecini, norii de dimineață, stelele care se văd de pe balcon, mic-dejunurile de poveste, clătitele pufoase (observăm o mică obsesie aici 🙂 ), drumeții, gazde primitoare.

Valea Verde Resort

Unde: Strada Principala 119, Sat Cund

De ce: Liniște, decor, mâncare de multe stele, șezlongurile cu vedere la cer, sala de mese ca în filme, localizare


Planul AZ

Ați văzut, deci, cam ce tip de locuri de cazare se află în portofoliul meu, dar nu am ajuns la ele repetând la nesfârșit o anumită destinație. Caut mereu oferte și idei, astfel că platformele care centralizează cât mai multe variante mă încântă.

Am mereu un document nesfârșit de locuri de încercat: unele care m-au cucerit din prima prin nume – Casa din Deal din Moeciu sau Pensiunea Jazz 2 Mai sau La marele Moft (Slănic Prahova). Altele le-am găsit datorită reviewurilor foarte bune, cum este Vila Elisabeta din draga mea Sinaia.

Pentru o vacanță cu adevărat reușită trebuie să ne gândim la toate aspectele posibile și imposibile, iar agenția mea imaginară are un algoritm specific pentru lucrurile demne de luat în seamă când călătorești prin România (sau pe oriunde, de fapt):

 • Avion – e important să cauți oferta potrivită în caz că vii de departe, bilete de avion ieftine apar adesea. Importante sunt și Așteptările – fii optimist, dar așteaptă-te și la părți neplăcute, căci nu există vacanță chiar perfectă.
 • Buget – adaptează-l și planifică-l!
 • Cazare – informează-te și alege ceva să îți placă mult, măcar în poze 🙂
 • Distrează-te încă dinainte de a începe vacanța!
 • Estimează realist timpul de care dispui ținând cont de trafic și calitatea drumurilor (am auzit multe poveșți cu oameni care se așteptau să zburde ca pe autostradă pe niște drumuri forestiere și au fost dezamăgiți)
 • Fii organizat, dar și spontan. Pare un basm, dar e posibil.
 • Găsește oamenii potriviți ție pentru vacanță și dacă ei nu există, mergi singur/ă.
 • Hainele potrivite pentru tine, dar și pentru mașina ta te pot scuti de mari necazuri
 • Ia cu tine o hartă a României pe hârtie, e posibil să îți servească mai mult decât GPS-ul, mai ales dacă mergi în locurile pe care ți le-am recomandat mai sus 🙂
 • Joacă-te de-a turistul educat față de mediu, chiar dacă nu ai ajuns încă acolo. România încă se bucură de zone practic neatinse de civilizație, nu e cazul să îți marchezi prezența prin gunoaie sau sticle de bere goale.
 • Kiwi-ul e un fruct potrivit călătorului. Serios!
 • Laudă-ți gazdele dacă te-au primit cum trebuie. Doar așa putem afla toți de colțurile frumoase, dar încă ascunse, plus ca așa îi și ajuți.
 • Mâncarea se poate consuma echilibrat. Doar pentru că în România se mănâncă mult și destul de bine nu înseamnă că trebuie să mănânci 10 kilograme de papanași pe zi!
 • Nu te enerva pe drum. Știu, e greu, dar încearcă, măcar!
 • Oprește-te de câte ori e nevoie, dacă ai cum. Chiar și într-un plan perfect e loc de improvizație și foarte multe obiective faine sunt prost semnalizate în draga noastră țară (de pildă, Muzeul Pălăriilor de Paie e destul de ascuns, dar merită o vizită).
 • Pregăteste-ți valiza cu ceva cărți, promit că cititul face orice vacanță mai faină.
 • Quinoa nu găsești chiar oriunde pe la pensiuni în România, dacă ai un regim mai special, plănuiește din timp mesele.
 • Râzi, chiar dacă iei o groapă mare de tot. Ești în vacanță! 
 • Scrie într-un jurnal (Facebook nu se pune) ce vezi și îți place. Așa îmbogățești portofoliul comun de amintiri!
 • Știu că e greu, dar încearcă să fii amabil cu oamenii de la restaurante, pensiuni etc. Doar pentru că ești în vacanță nu înseamnă că e de dorit să fii nepoliticos.
 • Tot ce poți economisi e binevenit, fie un mic-dejun în cameră într-o zi sau fructe de la o piață din zonă la gustare.
 • Tine-ți actele bine, nu vrei suprize! 
 • Uită-te la peisaj, nu în ecranul telefonului!
 • Vizitează ce simți că vrei, nu ce scrie peste tot că trebuie!
 • Weekendul e o perioada mai aglomerată și mai scumpă, în general, deci încearcă, dacă poți, să îl cuprinzi eficient în plan.
 • Xantoamele cu care te poți alege dacă mănânci doar mici 2 săptămâni nu o să îți placă, deci, cum spuneam, fii echilibrat!
 • Yoga e o activitate potrivită pe pajiștea din fața pensiunii! 🙂
 • Zilele de vacanță par mai lungi, încearcă te și odihnești. 

Just do it!

Asta e, de fapt, cel mai important. Nu am încă agenția-librărie la care visez, dar să călătoresc pot. Nu am găsit un studiu oficial, dar sunt sigură că și doar să plănuiești o călătorie prin România căutând informații într-o platformă bine organizată, care reunește multe oferte de pensiuni, hoteluri, sejururi și peisaje contribuie la relaxare și îmbunătățirea stării generale.

Deci, plănuiește, visează, călătorește! Agenția ta de turism personal(ă) așteaptă să fie creată 🙂

Poze: Arhiva personală, site AZ turism

*Articol scris pentru Superblog 2019

Categories: Superblog

Tagged as:

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.