Ceas după ceas.

Copilăria mea s-a terminat cu adevărat când am fost învățată, destul de devreme aș zice acum, să citesc “ora”. Libertatea de a pluti în timp s-a terminat odată ce obiectul până atunci misterios a început să transmită un tic-tac generator de anxietate. Tic-tac, s-a terminat cu joaca pe azi. Tic-tac, hai să mănânci. Tic-tac, timpul nu se oprește.

Din tic în tac, azi nu ne imaginăm viața fără un control exact al timpului. În epoca în care suntem cocoșați de deadline-uri super-urgente, zile pline și agitate, o mie de lucruri de făcut, dar trebuie și să trăim momentul, să nu lăsăm nici măcar o secundă să treacă degeaba, să oprim cumva tic-tac-ul amețitor, ceasurile au evoluat și ele tare mult, pentru că, nu-i așa, timpul nu stă în loc pentru nimeni (doar pentru un ceas fără baterie, dar asta este altă discuție 🙂 ).

O singură secundă poate schimba vieți, iar timpul are altă valoare în funcție de context, așa-i? Nu-i la fel o oră de muncă intensă cu una de citit leneș pe o bancă, asta e clar. Am citit că la început ceasurile de mână erau purtate mai ales de femei, bărbații continuând să poarte ceasuri de buzunar până la începutul secolului 20, când niște soldați și-au dat seama că dacă își sincronizează acțiunile scoțând toți ceasurile din buzunar nu sunt tocmai greu de “citit”, așa că au ales ceva mai practic. Câți nu am privit către un ceas, cu tahicardie și palme transpirate, așteptând o veste, un cuvânt, un mesaj? Putem zice ca ceasurile sunt un fel de terapeut echilibrat – tic, tac?

Azi avem multe forme de a vedea ce oră e, mai ales că mulți dintre noi ne petrecem în medie 5 ore pe zi cu nasul într-un smartphone care ne însoțește aproape mereu. Cred, deci, că ceasul de mână nu mai e neapărat un accesoriu pe care îl cumpărăm pentru utilitatea lui (dacă nu cumva este un smartwatch, cu el primim infomatii practice și adesea folositoare), ci pentru a transmite un mesaj despre noi, pentru terapie proprie, pentru a ne completa stilul.

Nu îmi amintesc foarte bine cum arăta primul meu ceas de damă și cum l-am integrat în stilul meu, dar știu că la prima excursie în Elveția am fost absolut fascinată de magazinele de ceasuri atât de elegante și ordonate, ba chiar am și intrat într-unul și am fost tratată ca un fel de regină deși eram, practic, un copil.

Altfel, precum Picasso a avut perioadele lui în creație :), istoria mea în domeniul ceasurilor a avut 4 etape principale:

  • Ceața vremurilor – mici, multe și ieftine
  • Swatch – colorate, cât mai fistichii. Cel mai grozav din Univers a fost unul care avea un fel de fețe zâmbitoare sau triste, era perfect de asortat ținutei zilei. Am avut oricum destule, la un moment dat primeam mereu de ziua mea un ceas (ce noroc!)
  • Fossil – de când am văzut primul magazin Fossil într-o excursie, am fost atrasă iremediabil de aspectul vintage al ceasurilor de damă Fossil, de cutiile faine în care erau ambalate, de cât de frumoase erau, de culori, de stil, ce să mai, le-am iubit mult și nu cred că îmi va trece vreodată.
  • Etapa fără nume – cea prezentă: un pic din toate plus un smartwatch. Momentan visez la un ceas foarte scump, cu Moon Phase, Mother of Pearl și alte atribute care să mă facă să mă simt ca în Game of Thrones.

Despre combinația bufnițe-ceasuri, nu întrebați, fiecare are pasiunile lui 🙂 Ceasurile Fossil și bufnițele sunt o parte centrală a stilului meu și cred că se completează perfect:

Nu îmi permit să îmi cumpăr ceasuri câte ținute am, dar mai ales cred că nu e nevoie. Cred că un ceas potrivit, special și jucăuș poate funcționa ca o aspirină 🙂 Aspirina e eficientă pentru dureri de tot felul, ceasul pe care îl simți al tău face o ținută comună să strălucească, completează o ținută elegantă, îți oferă încredere când nu ești în firea ta, în fine, ceasul potrivit nu se poartă degeaba pe mână, la vedere. E acolo ca să îl vezi și simți, dar spune și o poveste despre tine celorlalți.

În cazul meu, în etapa actuală, experimentez și stiluri și adaptez și ceasuri, pentru că am strâns o colecție care mă face tare fericită. Există însă un ceas anume, nume de cod Jacqueline ES4511, pe care mi-l doresc de foarte mult timp, dar nu i-a venit încă momentul. Cum s-ar integra acest ceas stilului meu eclectic (să fim de acord să îi spunem așa și nu direct haotic)? Urmând chiar valorile brandului care l-a creat, ce i se potrivesc la fix:

  • Be passionate! sau Jacqueline se potrivește cu felul în care te îmbraci la muncă, în ținuta cea mai dragă ție:
  • Be resourceful! sau Jacqueline te scoate din anonimat dacă mergi la vreo petrecere importantă și nu te-ai îmbrăcat cum se cerea în invitație:
  • Be creative! sau Jacqueline te ajută să alegi combinația potrivită când ești în dilemă și deja ai întârziat:
  • Have a sense of Humor! sau Jacqueline face să pară că știi despre ce e vorba când mergi la sală și habar nu ai cum ai aterizat acolo:
  • Be Authentic! sau Jacqueline se potrivește cu stilul tău de zi cu zi, care îți place ție cel mai mult:

Un singur ceas înseamnă de fapt opțiuni aproape infinite și un motiv în plus să îți arăți încheietura 🙂 Și Tic, tac, tic, tac, tic, tac, altfel sună timpul trecând, nu-i așa?

P.s. Trebuie să zic că pe lângă ceasurile faine și variate de pe Watchshop, mi-a plăcut tare că oferă o reducere destul de importantă celor care au donat sânge (iar până în martie 2019 jumătate din cei din echipa donaseră la rândul lor), că există opțiunea de gravură laser la un preț accesibil (sunt mii de Jacqueline ca a ta, dar doar una va fi tatuată cum îți dorești tu) și că acceptă retur în 365 zile. Ca să știți.

Poze: Arhiva personală, Site Watchshop.ro, Unsplash

*Articol scris pentru Superblog 2019

Categories: Superblog

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.