Un simpozion cu farmec.

Un astfel de simpozion nu mai existase. Organizatorii, Asociația Femeilor cu Ten Capricios, au reușit să adune în mijlocul lui noiembrie, într-o sală neîncăpătoare, dermatologi, cosmeticiene, un specialist Farmec (companie foarte populară în rândul membrelor), chimiști, un imunolog, ba chiar și un reprezentant al Institutului de Sănătate Publică.

Agenda era încărcată, dar ziua promitea mult. Am fost acolo la o sesiune și vă povestesc tot. Tenul meu e capricios, dar încă visează la creme și ritualuri, eu una nu îi ofer prea multe. Nu mă machiez și rutina cosmetică e singurul plan din viața mea în care am abordat curentul minimalist. Să vedeți ce am aflat:

Ia cuvântul M., 40 ani; a încercat multe dintre cremele de pe piață, și-a și preparat singură tot felul de măști. Iarna, tenul o ia razna, iar ea răcește o dată la 2 zile, “ajutată” fiind de cei doi copii micuți. Aceștia, precum și meseria ei de polițist rutier, contribuie și la cearcăne. Tenului îi lipsește strălucirea pe care M. și-o dorește. A cumpărat până acum mai ales produse foarte scumpe, dar de ceva timp e interesată mai ales de ingrediente de origine naturală. Își prezintă cazul în aplauzele celorlalte membre ale Asociației, deloc străine de aceste probleme, bombardate de informații contradictorii și amețite de oferta tot mai complicată.

Carmen e specialistă Farmec și îi povestește lui M. despre noua gamă Gerovital Plant și al său principiu activ, Complexul Poliplant Microbiom Protect, care contribuie la echilibrul microbiomului pielii. Complexul acesta nu e secret, Carmen ne poate dezvălui informații despre Equibiome (extract din rădăcină de brusture) și alte plante locale: semințe de castan, ghimpe pădureț, frunze de viță de vie și de hamamelis. Alte ingrediente sunt vitaminele A și C și uleiul de măsline.

Descrie produsele, destinate tenului normal și mixt, menite să asigure o îngrijire completă. Îi recomandă lui M. să aplice Booster vitalitate și strălucire, cu 96% ingrediente de origine naturală, în serii de 10-20 fiole/lună și crede că ar ajuta-o și crema anticearcăn, cu efect antirid.

M. e tare încântată de sugestie, caută repede detalii și pune ochii și pe Apa Micelară Microbiom Protect. E, totuși, nelămurită, oare ce înseamnă microbiomul ăsta? Are legătură cu vreo bacterie, oare? Oricum, nu își face griji cu imunitatea, bea câte 2 sucuri verzi în fiecare dimineață și mănâncă 3 kilograme de lămâi pe zi.

Bătrânul domn Limfocitescu, doctor în imunologie, se trezește brusc din somnul în care picase întrebându-se ce caută el, totuși, la acest simpozion. O lămurește succint pe M., îi e teamă că plictisește complet publicul, cum își plictisea studenții în fiecare vineri.

Pielea e o barieră esențială împotriva patogenilor “străini” de corp, dar și o casă comodă pentru bacteriile “proprii” fiecăruia. Microbiomul înseamnă toate microorganismele de la nivelul pielii și domnul doctor a șocat audiența oferind și detalii (Cine se gândea că avem miliarde de bacterii pe fiecare centimetru de piele, multe cu nume deloc romantice?).

Oricum, bacteriile “noastre” sunt adaptate și folosesc nutrienții disponibili; sunt chiar neprietenoase cu musafirii. Microbiomul rămâne oarecum stabil de-a lungul timpului, în ciuda variațiilor de mediu.

Microorganismele de pe piele au un rol important în răspunsul imun. Cheia în multe boli de piele este chiar dezechilibrul la nivelul microbiomului.

Înțelesesem ce înseamnă microbiomul. Tocmai bine, că a intervenit dr. Fanmicrobiom, dermatolog. Îl contrazice un pic pe dr. Limfocitescu, ne spune că până la urmă hipoxia (presiunea scăzută a oxigenului în diferite straturi ale pielii) contează.

E de acord cu el când e vorba de importanța crescută a microbiomului și atenția majoră pe care încep să i-o ofere comunitatea medicală și companiile creatoare de cosmetice. Sunt deja descrise multe forme prin care microbiomul poate fi modulat. O sfătuiește pe M. să mențină pielea cât mai hidratată și să mănânce cât mai variat și sănătos. Pentru suplimente, să meargă la medic. Imunitatea nu și-o poate modela ea singură, dar poate ajuta un somn bun, deci să își ia o vacanță și să se odihnească.

Cosmeticiana lui M. recomandă des produsele Farmec. A fost recent la un workshop despre cum să citim atent ingredientele de pe cosmetice. I s-a părut important. Se pare că ele sunt scrise pe etichete în ordinea proporțională a procentului în care apar în produs. Numele pot părea complicate, dar sunt astfel pentru a fi mai ușor de controlat.

Chimistul Stietoateingredientele o completează: un studiu ce a inclus 1000 femei a arătat că 73% dintre cele cu vârste între 18 și 34 de ani cumpărau mai degrabă un produs pe care scria “natural”. Dar nu tot ce e natural e nepărat sănătos, deci trebuie să fim foarte atenți la lista de ingrediente și la ce ni se potrivește nouă.

Ingredientele de origine naturală, însă, sunt foarte importante, pentru că au fost obținute prin metode prietenoase cu mediul. O definiție clară a conceptului “natural” în industria cosmetică tulbură în continuare somnul multora.

Apropo de tulburat somnul, reprezentantul Institutului de Sănătate Publică își amintește de ce a fost invitat și povestește despre cosmetovigilență, despre CosIng, portalul unde putem verifica ingrediente și despre cum e important să înțelegem că și cosmeticele au un raport risc-beneficiu, iar noi putem notifica reacțiile adverse. 

Toate am învățat multe în acea zi. Că produsele Farmec au un lung și frumos istoric și sunt recomandate de mulți specialiști, dar și de oameni “obișnuiți”, care le iubesc. Că microbiomul o să aprecieze folosirea unor produse adecvate și un stil de viață sănătos. Că trebuie să adaptăm orice produs la nevoile tenului nostru. Că un ten hidratat e important. Că nu putem controla prea multe privind imunitatea, dar putem încerca să trăim echilibrat. Că natural poate însemna superior doar dacă ni se potrivește, fiind vorba de ingrediente active adesea mai prietenoase cu tenul.

Nu-i rău pentru un simpozion imaginar, așa-i? 🙂

Farmecul stă în a împărți informațiile cu adevărat utile, inclusiv despre produse noi, care merită. Astfel, Asociația o să rămână fără membri cu ten capricios. Se va numi Asociația celor cu Ten Sănătos.

Poze: Farmec, Unsplash, blog Skin Microbiome

*Articol scris pentru Superblog 2019. Povestea este inventată, dar informațiile sunt adevărate – unele referințe:

Byrd, A., Belkaid, Y. & Segre, J. The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol16, 143–155 (2018) doi:10.1038/nrmicro.2017.157

Matejuk A. (2018). Skin Immunity. Archivum immunologiae et therapiae experimentalis66(1), 45–54. doi:10.1007/s00005-017-0477-3

Paetzold, B., Willis, J.R., Pereira de Lima, J. et al. Skin microbiome modulation induced by probiotic solutions. Microbiome7, 95 (2019) doi:10.1186/s40168-019-0709-3

Categories: Superblog

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.