Povești dintr-un grup Hybrid.

Sunt membră într-un număr aproape rușinos de grupuri pe Facebook. Nu mai sunt ele foarte la modă acum, dar au rămas acolo, să îmi amintească neîncetat de trecutul tumultos. De la colegii de școală generală sau vecinii din blocul P19 la tabăra aia în care nu am mai fost de fapt vreodată, colegii de la master, societatea secretă a iubitoarelor de bărboși (da, știu, acum nu va mai fi secretă) sau iubitorii de bufnițe, numărul este impresionant. Încercând să fac un pic de curățenie în casa mea online, descopăr cu mare surprindere că fac parte dintr-un grup misterios numit Hybrid. Poza sa era aceasta:

Clar, îmi zic, e vreo adunare de pasionați de mașini în care m-a adăugat cineva ca să râdă un pic de mine, dar citind atent descrierea observ că grupul a fost creat de o doamnă septagenară foarte cool, cu nume de cod Bunica. A confundat Facebook cu Linkedin și a selectat poza de profil a fiului său, angajat de ani buni la Honda Romania.

Din descriere am aflat doar că grupul este destinat femeilor în situații complicate, de orice fel. Scopul era să ne ajutăm unele pe altele. Acesta era cel oficial. Scopul adevărat era, am descoperit eu ulterior, să îi mai ștergem din plictiseală Bunicii.

Numele grupului era Hybrid, pentru că Bunica aflase despre noul Honda CR-V Hybrid de la fiul său, care i l-a oferit spre testare pentru 2 săptămâni. Numele Hybrid a inspirat-o, i s-a părut că e potrivit pentru grupul ce și-l dorea. A căutat în dicționar și a aflat că hibrid înseamnă și elemente luate la întâmplare. Și-a spus că grupul oricum va fi divers, că nu va conta cine va fi membru. Dar va fi și dinamic și va domina o stare de confort, așa cum i s-a părut ei că e CR-V.

Înainte să ies din acest al 99-lea grup inutil pentru mine, m-am gândit să verific ce discuții s-au mai purtat în ultima vreme, să știu sigur de unde plec.


Bunica a lăudat preț de multe postări mașina cea roșie și minunată primită spre testare. I-a plăcut și să o conducă, dar și să fie pasageră. I s-a părut silențioasă, înăuntru era liniște și pace. Pentru mâinile ei cu artroză și spatele ei mereu dureros, volanul încălzit și scaunul șoferului cu suport lombar, încălzit și el, au ajutat-o nespus.

Avea un istoric destul de tulburat privind accidentele, deci sistemul de avertizare unghi mort i-a folosit din plin. Una peste alta, mașina a contribuit semnificativ la armonia din familie, căci ajungea la timp să își ia nepoțeii de la grădiniță, ba chiar in unele zile lua și cele 10 pisici adoptate de ea la drum, că doar loc era o grămadă.

În portbagaj încăpea un întreg arsenal de gustări pentru cei mici, la o adică putea să le și gătească ceva chiar acolo. Mai mult, până și starea ei medicală s-a îmbunătățit: suferea de hipotensiune cronică, dar când accelera la volanul acestui model Honda tensiunea îi urca brusc.

CR-V Hybrid i-a readus independența și a făcut-o să se simtă mai puternică. O mașină poate face asta, se pare.


În căutare de ceva putere în viața ei complicată și mult prea independentă, Ioana, o altă membră a grupului, de profesie veterinar într-un sat de lângă Miercurea-Ciuc, a fost complet încântată de promisiunile de spațiu. Mașina are o capacitate de încărcare de până la 1.700 litri!

Familia ei sunt câinii pe care îi salvează de peste tot, cel mai adesea urgent. Nu se descurca deloc cu mașina ei veche.

S-a documentat și a aflat despre Pachetul Cargo, care oferă organizator premium pentru portbagaj, protecție spoiler spate și ornament pentru pragul portbagajului (care are și opțiunea de protecție impermeabilă, câinii sunt adesea imprevizibili). Acționarea fără mâini a portbagajului, separatorul pentru țarcul câinilor, scaunele rabatante printr-o singură mișcare și podeaua plană pentru a facilita încărcarea au cucerit-o iremediabil. În plus, Ioana, ecologistă convinsă, a fost tare încântată și de tehnologia Honda Hybrid, cu emisii si consum reduse, ce combină un motor ultra-eficient pe benzină 2.0 litri i-VTEC cu două motoare electrice de mare putere.

Ioana a citit despre motorul hibrid cu trei moduri de funcționare: Motor Drive, Hybrid Drive și Electric Drive. Ultimul “intervine” atunci când mașina funcționează 100% cu putere electrică acumulată în baterie, atunci când se accelerează de la plecarea de pe loc sau la viteze scăzute. Ea merge încet de obicei, deci sufletul ei ecologist a tremurat de fericire! Și chiar dacă e vreo urgență și trebuie să accelereze, Hybrid Drive nu-i chiar de lepădat.


DJ Maria este, se pare, o vedetă locală (dar localitatea îmi scapă), aterizată în grup fix în toiul discuțiilor despre această mașină grozavă, pe care, întâmplător sau nu, o deține in varianta neagră, model Executive, evident, cu pachet Aero (spoiler frontal aero, spoiler spate aero, praguri laterale și eleron hayon). Plafonul panoramic cu deschidere nu putea lipsi din drumurile ei prin țară alături de cele 3 surori, toate dansatoare.

Geamurile fumurii și bancheta din spate încălzită vin la fix după o noapte de concerte. Când călătorește cu familia extinsă, e loc pentru toți, căci mașina are opțiunea șapte locuri. Mașina e elegantă și versatilă, exact ca imaginea pe care o construiește DJ Maria pentru public. Le este și foarte utilă, mai ales kitul umeraș haine, astfel sunt liniștite, ținutele lor sunt în siguranță.


Până la urmă chiar era un grup despre mașini, văd. Sau nu? Poate un grup despre femei care au găsit o soluție pentru nevoia lor de autonomie și mobilitate.

Ce caut eu în grup? Nu merg cu mașina, dar adesea îmi e dor de un road trip ca la carte. Spațiul în mașina momentului pe grupul Hybrid e generos, aproape că aș avea încredere să conduc miile de kilometri până în România dintr-un foc. The Power of Dreams!

Mi-ar încăpea și toate bagajele și la dus și mai ales la întors și asta chiar e o realizare deosebită. Oricum, capacitatea portbagajului pare mai mare decât a unei camere minuscule pentru care plătești chirie greutatea ta în aur.

Cu siguranță drumul ar ieși mai ieftin decât cu o mașină “obișnuită”.

Mașina aceasta se potrivește și pe autostrăzile fără limită de viteză, și pe drumurile pline de obstacole de acasă, unde am senzația că ma voi bucura din plin de frânarea regenerativă. Sistemul Honda Sensing promite lucruri încurajatoare, sunt entuziasmată mai ales de recunoașterea semnelor din trafic și sistemul de menținere a benzii de circulație. Da, mi-ar face clar viața mai frumoasă o călătorie spre casă, mai ales de Crăciun.

Acum că am aflat toate astea vă las, gata cu poveștile de pe grupul Hybrid, caut un alt grup: cu decorațiuni de Crăciun, dar și pentru pasionați de starea drumurilor în Europa, pentru posesori de portbagaje foarte spațioase, pentru șoferi de mașini inteligente. Sau mai bine închid laptopul și ies la o tură de test cu noul meu CR-V Hybrid. Doar avem o călătorie importantă de plănuit!

Poze: Honda, Unsplash

*Poveste semi-inventată – Articol scris pentru Superblog 2019.

Categories: Superblog

Tagged as:

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.