Blogmas – Ziua 5: Despre donații.

Nu cred că mai trebuie să explic eu de ce e bine să donăm, dar o să fac un foarte scurt rezumat 🙂 Există studii de tot felul care arată cum a dărui îmbunătățește starea generală a organismului, ca să nu mai zic că ne face să ne simțim utili (pentru că suntem). În plus, generozitatea este un factor pozitiv pentru starea noastră emoțională.

În multe țări există și beneficii mai practice, cum sunt reducerile de impozite (nu mă pricep prea bine, știu că în România poți redirecționa o parte din impozit către o cauză în care crezi, aici suma pe care o donezi este dedusă din impozit).

Una peste alta, a dona are, zic eu, mai mulți beneficiari decât pare, adică eu cred că și donatorul e tot un beneficiar. Algoritmul este simplu: orice contribuție, oricât de mică, este importantă și poate schimba vieți, cu adevărat.

Știu, nu putem ajuta mereu, alegem când și cum donăm și pur și simplu o facem. Acum, în perioada de dinainte de Crăciun, există multe inițiative, este imposibil să nu găsim ceva cu care să rezonăm sau care să simțim că este potrivit nouă și principiilor noastre, dar cred că e important și să nu uităm că va trece Crăciunul, nimeni nu are nevoie chiar de 100 tone de portocale, iar copiii aceia singuri vor fi și mai singuri și înfrigurați în februarie.

Cred că e indicat să fim buni, cât de buni putem și ne permitem, zilnic. La Cercetași aveam o regulă foarte importantă, anume a face minim o faptă bună zilnic și v-o recomand cu drag. Nu e nevoie să cheltuiți sume imense de bani, poate fi ceva foarte simplu ca a dona timp prin voluntariat, a ajuta pe cineva la lecții, a dărui o carte sau un covrig sau o pătură, a dona unui proiect de jurnalism în care crezi, a face cumpărăturile pentru o vecină care nu se poate deplasa sau nu are cu ce să cumpere pâine, a zâmbi în loc să te cerți când te claxonează cineva în trafic (asta știu și eu că e foarte greu 🙂 ).

Nu cred că există scuza lui “nu știu ce să fac” sau “nu am eu cu ce ajuta” în acest domeniu, tocmai pentru că există atâta nevoie, trebuie doar să deschidem ochii și să privim realitatea.

Eu nu cred că trebuie să donăm pe ascuns, așa cum nu sunt de părere nici că trebuie să ne batem cu pumnii în piept despre cât de nemaipomeniți suntem. Nu, echilibrul este cheia, în opinia mea. Pe de altă parte, dacă o vedetă postează că a donat niște papucei într-un orfelinat, cu siguranță mulți se vor simți inspirați să facă la fel. Așa și în cazul nostru, fiecare suntem cumva “vedete” pentru grupul nostru, iar bunătatea, cultura donațiilor și a voluntariatului se educă și se învață. De asta consider că uneori e bine să împărtășim un pic din proiectele noastre “de suflet”, în care credem și cărora le dedicăm timp și/sau bani (insist, nu trebuie să fie sume mari, deloc, aceasta este o idee falsă).

Nu pot să dau foarte multe informații despre situația voluntariatului în România. Înainte de plecarea mea o consideram foarte proastă, pentru că din experiență am găsit un sistem de pile, relații și cunoștințe și o birocrație complicată chiar și în acest domeniu, lucru care m-a dezamăgit profund, dar știu sigur că lucrurile s-au schimbat mult.

O să recomand două proiecte faine, utile și utilizează eficient resursele umane (sunt sigură că există mult mai multe așa):

NICIODATA SINGUR – Prietenii varstnicilor

Scopul lor este acela de a lupta la nivel naţional împotriva izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice prin mobilizarea voluntarilor și prin schimbarea percepţiei societăţii asupra persoanelor vârstnice. Am fost voluntar al sediului catalan al asociației și cred că fac o treaba minunată.

În România, 1 din 2 vârstnici se simte singur, iar lipsa unui interlocutor și izolarea socială sunt alături de problemele financiare și de sănătate în topul provocărilor resimțite la vârsta a IIIa.

Proiectele lor sunt practice și frumoase, mie îmi plac Fularul de la Bunica, toate programale de prietenie (apar niște legături de prietenie fantastice, mai ales dacă aveți bunici de care va e dor va zic sigur că va vor încerca niște sentimente foarte profunde) și ideea vacanțelor de altă dată. Puteți donasemnala cazul unui bătrân în nevoie sau deveni voluntari. Pe pagină lor de Facebook gășiți campaniile din perioada această, eu cred că e nevoie de voluntari și de ce să nu fiți chiar voi aceia? 🙂


Asociatia Aura Ion

Mie mi se pare fantastic cum niște oameni obișnuiți au reușit să își adune sufletele dărâmate și să înființeze această asociație. Cel mai mult asta îmi place, că au dovedit că există și oameni buni, buni de tot. Îmi place și că au proiecte foarte practice, donezi și știi unde se duc banii tăi în mod clar – spre exemplu eu am donat pentru niște metri de parchet dintr-o sală de clasă dintr-un sat din Județul Teleorman și aproape imediat am primit un mesaj de la asociație cu mulțumiri și detalii.

ONG-ul este orientat către oferirea de ajutor tuturor acelora asupra cărora carenţele sociale şi-au pus amprenta, luptând împotriva neajunsurilor, a maladiilor de la faze incipiente la ultimul stadiu. În acest sens, asociația oferă sprijin copiilor bolnavi, orfanilor, celor abandonaţi, mamelor văduve, victimelor violenței domestice, bătrânilor etc.

Caută voluntari, au nevoie de donații, pentru mai multe informații mergeți pe pagina lor de Facebook, aici. Au un proiect special pentru Decembrie:

Image may contain: 1 person, text

Îmi place, recunosc, să donez în forme cât mai practice, adică să știu exact cum au fost folosiți banii și să simt că am ajutat. Așa sunt eu, dacă și voi sunteți ca mine vă arăt câteva din proiectele pentru care donez eu lunar:

Asociația Dăruiește Viață nu cred că mai are nevoie de comentariile mele. Donez și sunt foarte fericită că această asociație există și că noi împreună facem un spital. E fantastic!

Pâine și Mâine – Sunt 1281 copii incluși în proiect. Eu donez 3 mese calde lunar pentru suma de 30 ron. Știu asta pentru că arată clar pe site cum să donezi și unde se duc banii. Se poate dona și prin SMS. Mi se pare un efort minim pentru niște rezultate fantastice.

Donez 1 euro lunar (așa funcționează platforma) pentru TAC Medicină Veterinară Socială. Pic cu pic se adună bani foarte utili. Puteți dona în mai multe moduri pentru ei, citiți mai multe informații aici:

Proiectul Să fie lumina mă interesează pentru că am încredere în jurnaliștii implicați în el și rezultatele investigațiilor pe care le fac sunt importante pentru mine. Ei funcționează exclusiv pe baza donațiilor cititorilor. Donez lunar 5 eur.


Puteti sa va donati ziua de nastere, e o idee practica. Eu am facut-o anul acesta si am avut rezultate amestecate, insa tot consider ca e un pas important pe care putem sa il facem cu totii. Detalii despre proiectul ales de mine, Casa Buna (inca se accepta donatii 😀 ), sunt aici, dar puteti sa alegeti din foarte multe idei, proiecte si oameni buni.

Pentru perioada aceasta (și nu numai, desigur), am găsit 2 idei de cadouri de la voi pentru voi, căci asta înseamnă să donezi:

Donează o carte – Detalii găsiți aici. Puteți ajuta astfel la dotarea unei biblioteci care a ars, dintr-un sat din Maramureș:

Și, o altă idee:

Voi, pentru ce proiecte donati?

No one has ever become poor by giving.

Anne Frank

Nu uitați: Dacă vreți să primiți o vedere sau felicitare de la mine, vă rog să îmi trimiteți un e-mail la mixedcuentos at gmail punct com până pe 10 Decembrie 🎄.

Despre seria Blogmas:

Ziua 1 a fost cu de toate.

Ziua 2 a fost despre pauze.

Ziua 3 a fost despre ce e important.

Ziua 4 a fost a mea.

Poza: Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.