#Let´s Talk Tuesday – Despre 2019-nCoV și noi.

Cumva nici măcar nu mă miră că primul articol de anul acesta din noua serie #letstalktuesday va fi, teoretic, o discuție despre un virus (practic, nu e doar asta). Nu voi scrie mereu în română aceste articole, o să depindă de inspirație și subiect, dar referitor la acest subiect am simțit să fac un fel de rezumat, mi se pare mai util așa decât în engleză.

Revenind, scriu îndrăgostită fiind de lumea absolut impresionantă a bolilor infecțioase, dar și ca o veșnic sever ipohondră. Articolul acesta nu oferă sfaturi medicale personalizate, el doar îndeamnă la informare, calm și grijă și încearcă să prezinte câteva date relevante. Nu este un articol mega-științific, ci este adresat publicului larg.

În astfel de situații, cu un virus nou cu un comportament imprevizibil, e greu să scrii ceva care să rămână relevant pentru mult timp. De când am început să pregătesc acest articol și până acum deja a mai fost confirmat un caz în Germania, au apărut informații despre un potențial vaccin și s-a infirmat un caz potențial în Spania. Asta doar așa, la prima vedere. Prin urmare, adaptați ce citiți aici la realitatea momentului.

Ieri am citit o știre care m-a întristat și mi-a arătat încă o dată cât de puțin educați suntem și mai ales cât de puțin pregătit e sistemul medical românesc (știu, “avem de toate”….dar nu e chiar așa) pentru complexitatea unei epidemii importante. Doi elevi nu au fost primiți la școală pentru că erau chinezi, practic. Și am aflat cu această ocazie că în România (încă, sper) nu există posibilitatea de a testa oamenii specific pentru acest virus, pentru că nu există kit-ul necesar (e drept, nu e tocmai clar procesul exact de testare momentan, dar un kit mai avansat se putea procura).

Din acest motiv am ales să ilustrez acest articol cu turnul de pietre puse una peste alta într-un echilibru fragil și relativ, dar bine calculat. Pentru că despre asta este vorba în orice interacțiune agent infecțios – om.

Ce se întâmplă

În Decembrie 2019, un grup de pacienți prezentând pneumonie de cauză necunoscută a fost raportat în Wuhan, China. Se pare că acești pacienți au participat la un fel de piață de pește și alte fructe de mare din zonă.

Există numeroase ipoteze referitoare la rezervorul infecției, dar în opinia mea ele nu sunt confirmate sau credibile. Au fost vehiculati șerpi, lilieci etc. Este important pentru cercetare și pentru că iar oamenii și-au băgat nasul unde nu prea trebuia, dar pentru noi, potențialii pacienți din Europa, e practic irelevant acum care e sursa exactă, cred eu. 

Între timp există și transmitere interumană, dar există multe necunoscute încă (nu e clar dacă se poate transmite boală în absența simptomelor, de pildă, deși autoritățile chineze au confirmat această posibilitate).

Cauza

Pentru cine nu cunoaște detalii despre virusuri, ele sunt grupate în familii și subfamilii. De vină pentru situația actuală este un virus din familia Coronavirus. Par chiar drăgălași cu coronița lor cu țepi:

Sursa: CDC

Iar când te uiți mult mai de aproape

Sursa: NEJM

te întrebi cum poate o chestie așa mică să provoace o boală așa “mare”. Că tot ziceam de familii, Coronavirusurile sunt o familie cu un renume cam prost, având în vedere că frățiorii nou-descoperitului 2019-nCoV sunt Middle East Respiratory Syndrome și Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), cu o virulență și mortalitate și toate cele mult mai pronunțate. De aici o parte dintre grijile comunității internaționale.

Există în familie și verișori mai îndepărtați, responsabili de banale răceli. Iar de aici înțelegem, încă o dată, că ne aflăm într-o situație imprevizibilă, ale cărei date se schimbă cu fiecare ora, practic.

Virusul a fost izolat de la 3 pacienți adulți, o femeie de 49 ani, un bărbat de 61 și un alt bărbat de 32. Ei au fost diagnosticați cu pneumonia la un spital din Wuhan. Pacienta 1 era vânzătoare în piața mai sus-menționată, iar pacientul 2 (care din păcate a murit) era un vizitator frecvent al acelei piețe.

Despre transmitere, momentan există multe semne de întrebare, dar pare a fi respiratorie. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce apar mai multe cazuri (ironia intrinsecă a epidemiilor…).

Simptome

Perioada de incubație variază între 2 și 14 zile. În principiu, infecția este o boală ușoară spre moderată a căilor respiratorii. Există persoane infectate care nu au prezentat aproape nici un simptom și există, evident, decese. Procentele sunt, pentru moment, dificil de estimat.

Simptomele sunt:

  • Febra
  • Tuse
  • Respiratie dificila

Complicația severă și oarecum frecventă este pneumonia bilaterală.

Înțelegem de aici că simptomele sunt foarte similare unei răceli banale, cel puțîn pentru început. Nu este necesar să ne panicăm inutil în absența unei expuneri recente. Chiar in prezența unei expuneri, tot e nevoie să ne menținem calmul.

Cum ne protejăm

Nu există vaccin. Recomandările sunt, pe lângă limitarea călătoriilor în zonele afectate, cele comune și, aș zice eu, de bun-simț. Nu uitați că suntem și în plin sezon de gripă, deci recomandările de mai jos, ale Societății Române de Microbiologie, sunt binevenite oricum:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i dacă ați călătorit recent;
  • Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele.

Important e și să evităm să ne atingem gura și nasul cu mâinile murdare sau să stăm acasă dacă ne simțim rău. Măștile nu sunt neapărat inutile (pur și simplu nu se știe exact), dar trebuie folosite și aruncate cum trebuie, ceea ce se poate dovedi dificil.

Tratament

Nu există momentan un tratament specific, deși există câteva încercări. În principiu, tratamentul este simptomatic. Este important să contactăm medicul rapid dacă am fost expuși. Este indicat să fim grijulii și atenți, dar nu este de ajutor să fim complet panicați și să blocăm camerele de garda.

Concluzii

Momentan, nici măcar Organizația Mondială a Sănătății nu este sigură de evoluția situației, dar recomand să urmăriți noutățile lor, aici. Un alt loc bun de găsit informații este ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), care dau update-uri mai frecvente și cu relevanță mai mare pentru Europa. Aici este pagina dedicată noului Coronavirus.

Dacă nu înțelegeți engleză, Societatea Română de Microbiologie este un loc util pentru a află noutățile. Până o să avem și noi ceva de nivelul CDC-ului, mai durează….

În momente ca acesta, înfloresc conspiratiile, toată lumea vrea să facă trafic scriind ceva apocaliptic, există mare nevoie de noutăți, astfel că trebuie să ne alegem cu grijă sursele de informare.

Specialiștii consideră că vor apărea cazuri în Europa și nu pot prevedea exact care va fi activitatea virusului. A venit ca să se transmită, totuși. Există ceva factori de risc suplimentari, cu toate călătoriile prilejuite de Noul An Chinezesc, temerile privind sub-raportarea și multe altele, deci, poate repet insistent, totul este imprevizibil.

Asta nu înseamnă că e necesar ne panicăm, nu. Trebuie să ne informăm și să luăm măsurile care depind de noi. Sper că și autoritățile vor lua măsurile care depind de ele, deși din nou par cu un pas în urmă.

Ar fi grozav și dacă în timp ce ne apărăm pe noi nu am ataca alți oameni doar pentru că arată într-un fel sau altul. Pare greu de crezut, dar e un moment în care trebuie să practicăm empatia și grija, chiar dacă uneori trebuie să fim izolați sau la distanță unii de alții. Teoriile conspirației sunt, efectiv, inutile.

Sănătate tuturor!

Surse – rezumat:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001017

https://www.ecdc.europa.eu/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.