#Let´s Talk Tuesday – Nu a fost vina ta!

Atenție! Acest articol conține informații referitoare la abuzul sexual, ce pot fi sensibile sau dificile pentru unii dintre cititori.

Azi, postez un alt articol pe care l-am scris împreună cu prietena + colega mea pentru proiectul nostru Copil Emoții Răspuns Corp, proiect pe care vă încurajez să îl cunoașteți și susțineți, dacă vreți și puteți, desigur. Cum spuneam aici, abuzul sexual asupra copiilor nu este o problemă despre care să se vorbească doar în șoaptă, nu este specific doar “altora”, e o realitate.

1 din 4 copii din Uniunea Europeană va suferi o formă de abuz sexual înainte să împlinească 18 ani. Unul din patru! Nu există luptă mai puternică și eficientă decât informarea și educația.

Știu că nu e cel mai comod lucru la care să vă gândiți, dar este foarte probabil ca dintre cititorii mei mulți să fie supraviețuitori ai unui astfel de abuz. Și mai probabil e să cunoașteți deja pe cineva care a supraviețuit unui abuz sau mai multora, deci cred că detaliile de mai jos vă pot fi utile (vă rog să aveți în vedere că informațiile sunt dintr-o sursă sigură – referința la sfârșit, dar eu nu sunt psiholog). 

Vina este un demon teribil de gestionat pentru supraviețuitorii abuzului sexual. Ce am făcut să merit asta, ce am purtat, de ce tocmai eu, sigur am greșit eu cu ceva etc.? E o voce cu care e greu să lupți, dar care nu trebuie lăsată să își facă de cap, pentru că se aude din ce în ce mai tare și devine mereu mai puternică.

Abuzul sexual asupra copiilor nu este vreodată, în nici un context, vina copilului.

Dacă ai fost abuzat/-ă sexual în copilărie, cu siguranță nu a fost vina ta. Abuzatorii sunt adesea cunoscuți și iubiți de către victime, astfel că vor manipula copilul într-o situație din care acesta poate să preia o parte din responsabilitatea faptelor petrecute. Inclusiv în asta constă natura profund eronată a abuzului.

Abuzatorul dorește ca cei abuzați să se simtă responsabili.

Abuzatorul preferă ca vina să fie o povară pentru victimă, uneori chiar pentru ani întregi. Abuzatorul știe că dacă reușește să transfere responsabilitatea abuzului către copil, există o mai mică probabilitate că victima să denunțe sau să povestească ce s-a întâmplat.

Prin urmare, unul dintre motivele principale pentru care te simți vinovat/ă este pentru că abuzatorul tău te-a făcut să crezi asta. Dar nu este adevărat!

Ca supraviețuitor, poți crede că ai fi putut opri abuzul, dar de fapt întregul proces al abuzului este complex și plin de capcane. Să crezi în prezent că ai fi putut opri abuzul poate părea logic acum, dar mai mult că sigur nu ar fi fost posibil la momentul abuzului.

Responsabilitatea o poartă abuzatorul:

  • Adulții sunt mai puternici fizic decât copiii.
  • Adulții au alte noțiuni despre ce este “bine” și “rău”.
  • Adulții ar trebui să știe ce înseamnă un abuz și de ce este greșit.

A povesti sau nu despre ce ți s-a întâmplat nu ar trebui să fie o povara sau o sursă suplimentară de vină. Unii oameni nu povestesc vreodată despre abuz, e alegerea lor.

Poți vorbi doar când este momentul potrivit pentru tine. Fiecare victimă are o poveste proprie și timpul necesar pentru a atinge anumite etape este, în mod evident, diferit. Ești unic/-ă! Nu este însă niciodată prea târziu să povestești despre abuz!

Mulți supraviețuitori prezintă anxietate puternică gândindu-se ce părere vor avea cei din jurul lor odată făcută dezvăluirea. Abuzul nu a fost vina ta și tu nu poți controla reacțiile celor din jurul tău. Abuzatorul a fost cel care a avut controlul și a folosit o poziție de putere.

Nu trebuie să te simți vinovat/-ă în vreun fel, nici nu trebuie să te gândești la feluri în care tu ai fi putut influența abuzul.

Cel mai util este să înțelegi că întreaga vină asupra abuzului și tuturor consecințelor sale o poartă cel care a comis abuzul!

**Dacă ești un supraviețuitor și ai citit acest articol: nu renunța la călătoria ta către vindecare. Ai dreptul de a fi ascultat și ajutat!

**Dacă ești un specialist: nu renunța vreo clipă la drumul către cea mai bună îngrijire pe care o poți oferi pacienților tăi. Și dacă poți să ne ajuți în acest proiect, așteptăm un semn.

În acest moment avem nevoie de:

  • Specialişti social-media pentru promovare;
  • Psihologi/ avocaţi dispuşi să îşi ofere serviciile gratuit, sau cu reducere;
  • Persoane care pot traduce articole.

Sursa: https://napac.org.uk/wp-content/uploads/2016/06/1403-It-wasn%CB%9At-your-fault_11.pdf

Poza: Ingmar Hoogerhoud on Unsplash

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.