#Let´s Talk Tuesday – Despre abuzul sexual infantil.

Atenție! Acest articol conține informații referitoare la abuzul sexual, ce pot fi sensibile sau dificile pentru unii dintre cititori.

Postez un alt articol pe care l-am scris împreună cu prietena + colega mea pentru proiectul nostru Copil Emoții Răspuns Corp, proiect pe care vă încurajez să îl cunoașteți și susțineți, dacă vreți și puteți, desigur.

Cum spuneam aici, abuzul sexual asupra copiilor nu este o problemă despre care să se vorbească doar în șoaptă, nu este specific doar “altora”, e o realitate. Aici am scris despre sufocanta vină a supraviețuitorilor.

Știu că nu e cel mai comod lucru la care să vă gândiți, dar este foarte probabil ca dintre cititorii mei mulți să fie supraviețuitori ai unui astfel de abuz. Și mai probabil e să cunoașteți deja pe cineva care a supraviețuit unui abuz (sau mai multora), deci cred că detaliile de mai jos vă pot fi utile (vă rog să aveți în vedere că informațiile sunt dintr-o sursă sigură – referințe la sfârșit, dar eu nu sunt psiholog). 


Lipsa de informare conduce, mult prea des, la percepţia – greşită – că astfel de cazuri sunt rare sau că e nevoie condiţii excepţionale – copil singur/răpit/pierdut – pentru ca un abuz să se întâmple. Adevărul trist este că abuzul sexual infantil este mai frecvent decât vrem să ne imaginăm şi, de cele mai multe ori, abuzatorii sunt persoane aparent normale, iar copiii abuzaţi pot avea şi ei un comportament aparent normal.

1 din 4 copii din Uniunea Europeană va suferi o formă de abuz sexual înainte să împlinească 18 ani. Unul din patru! Informarea și educația sunt necesare.

Cine?

Adesea, cei care molestează copii arată și se poartă absolut firesc. Pot fi vecini, polițiști, prieteni sau membri ai familiei. Pot lucra în școli, biserici sau grădinițe. Statistic:

  • Aproximativ 90% dintre copiii care sunt abuzați sexual își cunosc abuzatorul. Aproximativ 30% dintre copiii abuzați sexual sunt victime ale unui membru al familiei (Finkelhor, D. (2012). Characteristics of crimes against juveniles. Durham, NH: Crimes against Children Research Center.);
  • Pentru copiii abuzați sub vârsta de 6 ani, 50% dintre abuzatori erau membri ai familiei;
  • Membrii familiei sunt responsabili pentru 23% dintre abuzurile dintre 12 și 17 ani;
  • Aproximativ 60% dintre copii sunt abuzați de cineva în care au încredere sau care face parte din cercul familiei.;
  • 40% dintre copiii abuzați au fost victimele unui alt copil mai mare și/sau mai puternic. Dintre aceștia, 14% au vârstă sub 13 ani;

Unde?

Abuzul are adesea loc în circumstanțe specifice, aproape surprinzătoare. 81% dintre toate abuzurile asupra copiilor sunt 1:1 (un abuzator-o victimă). Copiii cu vârste între 6 și 11 ani au un risc mai mare de a fi abuzați împreună cu alte victime. Majoritatea acestor abuzuri au loc într-un domicliu, tipic cel al victimei. Conform studiilor, orele-țintă sunt 8 a.m., 12 p.m și între 3 și 4 după-amiaza. Pentru adolescenți, mai există un vârf de incidență, în orele târzii ale serii.

Factori de risc

–       Structura familiei: riscul este crescut pentru copiii din familiile monoparentale; riscul este crescut atunci când apare un nou partener pentru părinte;

–       Copiii din centrele de plasament au un risc de 10 ori mai mare;

–       Fetele au un risc de 5 ori mai mare de a fi abuzate;

–       Deși există un risc la orice vârstă, copiii sunt cel mai vulnerabili între 7 și 13 ani, cu o vârstă mediană a copiilor abuzați de 9 ani.

–       Copiii din mediul rural au un risc dublu;

–       Copiii din familii cu posibilități economice limitate au un risc crescut.

Consecințe

Problemele emoționale și psihice sunt adesea prima consecință și primul semn al abuzului sexual infantil;

Victimele au un risc crescut pentru tulburarea de stres post-traumatic, anxietate, depresie și chiar suicid;

Dezvoltarea poate fi încetinită și acești copii pot ajunge adulți disfunctionali;

Problemele de comportament, incluzând agresivitatea și, în general, un comportament etichetat ca rebel, sunt frecvente;

Victimele abuzului sexual infantil au un risc crescut pentru consumul de droguri, alcool etc;

Rezultatele școlare sunt adesea afectate, mai ales prin tulburări de memorie, lipsă de concentrare, o rată crescută de absenteism și dificultăți de adaptare;

39% dintre fetele cu vârste între 7 și 12 ani, cu un istoric de abuz sexual infantil, au dificultăți academice;

Adolescenții cu un astfel de istoric au un risc de 5 ori mai mare de delincvențe;

Obezitatea și tulburările de alimentație sunt mai comune la persoanele cu istoric de abuz sexual;

Supraviețuitorii adulți au un risc crescut de manifestări psihosomatice și adesea se raportează fibromialgie, sindrom premenstrual deosebit de sever, sindrom de colon iritabil, amenoree.

Astfel, pe lângă dimensiunea personală teribilă a acestor abuzuri, există și o importantă influență asupra sănătății publice.

Mediul Online şi abuzul sexual infantil

O dată cu locul tot mai important ocupat de tehnologie în viețile noastre, Internetul a devenit un nou și greu de controlat factor de risc pentru copii și tineri.

Câteva studii din Suedia au investigat riscurile online pentru tineri și au descoperit că 9.4% dintre fete și 6.3% dintre băieții cu vârste între 16 și 19 ani au raportat postarea unei poze sau a unui video cu caracter sexual cu ei ca personaj principal, iar 2.5% au menționat distribuirea de imagini cu caracter explicit împotriva voinței lor (Ungdomsstyrelsen, 2009).

Contactul online poate conduce și la o legătură offline, care poate fi un pericol real pentru tineri. Într-un studiu din Norvegia (Suseg et al., 2009), 35% dintre băieți și 26% dintre fete au admis că s-au întâlnit cu cineva pe care l-au cunoscut online și mai puțin de 5% dintre aceste întâlniri au fost asociate cu o formă de abuz sexual. De asemenea, aplicațiile de dating moderne sunt ușor accesibile minorilor.

Wagner (2008) a descris cazul a 58 fete care au fost atrase într-o relație sexuală cu un bărbat care, online, pretinsese a fi femeie.

Pe de altă parte, Internetul este și un aliat în lupta împotriva abuzului și în diseminarea campaniilor de conștientizare.

Sper ca aceste informații să dărâme măcar o pietricică din zidul clișeelor și ignoranței privind abuzul și să construiască empatie, informare și atenție. E un subiect prea important că să ne prefacem că nu există și nu ne poate afecta. Ne afectează. Și există….


**Dacă ești un supraviețuitor și ai citit acest articol: nu renunța la călătoria ta către vindecare. Ai dreptul de a fi ascultat și ajutat!

**Dacă ești un specialist: nu renunța vreo clipă la drumul către cea mai bună îngrijire pe care o poți oferi pacienților tăi. Și dacă poți să ne ajuți în acest proiect, așteptăm un semn.

În acest moment avem nevoie de:

  • Specialişti social-media pentru promovare;
  • Psihologi/ avocaţi dispuşi să îşi ofere serviciile gratuit, sau cu reducere;
  • Persoane care pot traduce articole.

Surse/Resurse:

https://www.d2l.org/wp-content/uploads/2017/01/all_statistics_20150619.pdf

www.fapmi.es

https://www.unicef-irc.org/publications/650-child-safety-online-global-challenges-and-strategies.html

Poza: https://pixabay.com/ro/swing-rush-teren-de-joac%C4%83-pentru-1365713/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.