Despre pseudoștiință, știri false și toate neamurile lor pe timp de pandemie.

Cu prilejul pandemiei am (re-)descoperit, nu fără un grad important de neputință și deznădejde, că mult prea mulți oameni nu înțeleg mare lucru din ce li/ni se întâmplă. Nu scriu asta dintr-o superioritate latentă, ci dintr-o tristețe nemăsurată.

Știrile false au explodat în toate părțile, pe lângă pandemie suntem și într-o infodemie, oameni care nu știu nici măcar ce este acela un virus recomandă lecturi “esențiale” și “mai multă documentare” unor medici cu zeci de ani de experiență, conspirațiile cu vaccinurile, cip-ul, g-urile și “doar o gripă” sunt în floare. Desigur, putem să considerăm că oamenii aceștia sunt prea ignoranți și să îi ignorăm la rândul nostru. Eu nu cred asta, cred că nu putem ignora elefantul mult prea mare din cameră, pentru că sunt consecințe care ne privesc pe toți. Nu știu nici eu care este soluția ideală, dar sunt sigură că nu putem să ne prefacem că e totul roz.

Pe de altă parte, cei cu tendința de a crede în orice conspirație posibilă, de a selecta doar ce le convine, de a fi agresivi până la limita ridicolului, de a îi face pe Kruger și Dunning să se aplaude singuri nu răspund la informații, tocmai pentru că nu le înțeleg suficient, poate. Nu mă pricep destul de bine la psihologie ca să pot să explic coerent tiparul acestor personalități, dar câteva trăsături sunt comune, le-am văzut și eu în vasta-mi experiență inutilă de a “combate” în tranșeele acestea. Inconștiența, frica, anxietatea…apar des.

În orice caz, nu de asta încep această serie, nu cred că ajută la prea multe jignirile, deși adesea mi-am pierdut cumpătul. Sunt conștientă că impactul meu este mic oriunde, dar asta nu mă oprește să încerc. Știu că nu pot convinge oamenii care au deja certitudini, dar știu și că educația este cheia aproape mereu. Ideal ar fi ca această educație să fie oferită în școli, dar frumos ar fi și ca ciocolata să nu aibă calorii, nu e totul perfect în lume 🙂

Această serie de articole nu este întâmplător scrisă în română pe un blog unde în ultima vreme am încercat să scriu mai mult în engleză, datorită profilului cititorilor mei și a ceea ce vreau să transmit. În România, apetența enormă pentru pseudoștiință poate fi explicată în multe feluri, de la starea dezastruoasă a educației per ansamblu la problemele sistemului medical.

Articolele mele nu pot ține loc de sfat medical, aceasta nu este o consultație online, nu este altceva decât o pastilă de ABC medical, științific, logic. Pentru a oferi un exemplu corect, voi oferi referințele pentru ce scriu, atunci când e nevoie. Vor fi mai multe părți, pentru că am multe de spus 🙂 

Care este de fapt problema?

Un raport AVAAZ (am ales special un ONG non-medical), în fața căruia reacțiile au fost destul de virulente, în stilul “pot să cred ce vreau”, “libertatea mea de a gândi e esențială”, a arătat dimensiunea uriașă a problemei. Libertatea de a gândi și a avea o părere este, evident, un drept de care trebuie să ne bucurăm toți și a îți pune întrebări este esențial.

Problema intervine când acele păreri sunt transmise ca fapte dovedite. Progresul în știință și probabil în toate domeniile a fost adesea încetinit de reticența la nou, dar nu putem să punem egal între inovație și minciuni, rea-voință, șarlatani sau lipsa de logică.

Facebook-ul pare epicentrul știrilor false și al informațiilor eronate. Raportul a analizat 104 postări conținând informații false legate de Coronavirus. Aceste postări au ajuns la 117 milioane de vizualizări estimate (!!!!). Efortul Facebook de a lupta cu acest tip de conținut este încă lent și insuficient. Spre exemplu, o postare ce susținea că un mod de a scăpa de virus este să bei multă apă și să faci gargară cu apă, sare sau oțet a fost distribuit de 31000 (!!!) de ori până să fie șters (și nu, nu este cenzură să limitezi publicarea unor informații false și potențial periculoase). Acea postare are însă minim 2611 clone, cu peste 90000 reacții.

Unele dintre cele mai halucinante postări identificate în raport fie susțineau că oamenii cu pielea închisă la culoare sunt protejați de virus (văzut de peste 100000 ori), fie îndemnau oamenii să ucidă virusul cu foehn-ul (2600000 vizualizări), fie propuneau ca tratament un bol cu usturoi fiert. Astfel de informații validează cumva, în opinia mea, ideea – evident, falsă – a multora că virusul nu există, că tratamentul este ascuns etc.

Despre cei 700 iranieni morți pentru că au crezut că metanolul îi protejează sau vindecă poate ați auzit. Una dintre probleme este, deci, faptul că știrile false și pseudoștiința omoară.

Una dintre propunerile AVAAZ în cazul Facebook este ca platforma să trimită o notificare tip “correct the record” tuturor celor care au văzut o știre falsă. M-ar mira.

BMJ povestește despre atacurile asupra a minim 40 “phone masts” (cum nu sunt sigură, deși am căutat pe Google, cum se traduce, las termenul în engleză, nu vreau să scriu și eu știri false 🙂 ) de către persoane convinse că acestea sunt surse de transmitere a virusului. Sună ridicol, nu, da? Unul dintre incendii a afectat serios un spital. După ce că pacienții grav bolnavi nu puteau fi vizitați de rude sau prieteni, li s-a luat și posibilitatea de a primi un simplu telefon, din cauza unor acțiuni egoiste și, să le spunem pe nume, îndemnate de un delir.

Unul dintre mesajele virale recente, transmis de un medic israelian, verișor al unui frate al soacrei unei prietene, ca aproape mereu, susținea că dacă respirăm adânc și ne ținem respirația pentru 10 secunde fără să tușim sau să avem alte probleme înseamnă că nu există fibroză pulmonară, deci nu există infecție. Poate că pare ceva complet benign, dar nu e, pentru că mulți pacienți infectați vor putea face acest mega-super-procedeu perfect. Și dacă cred în acest sfat medical FALS, ar putea să renunțe la distanțare socială, spre exemplu.

Știrile false sunt periculoase mereu, dar în timpul unei pandemii sunt de-a dreptul tragice. Voi reveni cu alte exemple și discuții, dar ce am dorit să transmit azi este că știrile false nu sunt doar un mod de a face niște vizualizări pe Facebook, pseudoștiința nu este știință și toți ar trebuie să fim mai responsabili și mai atenți.

Cum să “luptăm”?

Recomand, pentru început, un articol foarte practic, pe care chiar nu știu cum aș putea eu să îl scriu mai bine sau mai clar. Citiți-l, eu cred că ajută, e un ghid pentru a detecta fake news în timp de pandemie.

Apoi, o resursă foarte utilă este acest raport săptămânal despre dezinformare.

Răspunsuri la mituri și neclarități despre covid-19 și sars-cov-2 puteți găsi aici – informațiile sunt verificate de o echipă de medici și cercetători.

În articolul de mai sus din BMJ se recomandă niște măsuri individuale extrem de logice și utile:

  1. Nu crede și nu transmite mai departe ceva doar pentru că la rândul tău ai primit acel material de la cineva apropiat.
  2. Folosește-ți simțul critic: există referințe de încredere? Exprimări confuze tip “o asistentă”, “un medic prieten cu mama”, “iubita lui X care lucrează la spitalul Y” trebuie evaluate atent.
  3. Dacă bănuiești că o știre este falsă, caută pe Google o parte din informație pentru a verifica daca nu cumva există deja o dezmințire.
  4. Răspunde cui ți-a trimis o știre falsă și explică (dacă e posibil cu referințe) de ce este fals.
  5. Încearcă, deși este foarte greu de multe ori, să nu respingi ceva ca fiind “o mare prostie”, chiar dacă e. Această atitudine antagonizeaza părțile și mai tare și accentuează ideea celor predispuși să creadă în conspirații că e ceva special, ceva ce ceilalți nu înțeleg, ceva ce se dorește să se ascundă etc.

Articolul acesta din Nature explică importanța comunității științifice în lupta împotriva știrilor false și pseudostiinței. Un punct important este nevoia de implicare activă a cercetătorilor și specialiștilor, în mod public.

Mulți dintre cei care își promovează produsele minune sau minciunile publicului larg folosesc limbaj științific pentru a părea mai profesioniști. Este deci nevoie de fizicieni, microbiologi, imunologi, medici din toate disciplinele. Ei trebuie să reacționeze și să explice clar și concis când știința este manipulată.

Trebuie, chiar trebuie explicat: fizica cuantică nu explică deloc homeopatia sau reiki. Clismele intensive nu o să îți ajute imunitatea. Nu, un spray nu va accelera funcțiile celulelor stem. Într-o lume inundată de anti-vaccinisti și oameni care încă neagă schimbările climatice, să expui informații corecte poate părea inutil. Dar e nevoie de un efort.

Claire Wardle, afiliată Harvard, expertă în studiul dezinformării, a rezumat minunat: 

Deci, dragi colegi, poate este timpul să coborâm din turnul de fildeș și să folosim și noi social media pentru a educa și informa. Știu, timpul e mereu o problemă, nu ne putem compara cu conspiraționiștii de profesie, dar putem scrie un Tweet 🙂 . Să scriem chiar un articol sau măcar un comentariu. Să vorbim. Să învățăm să comunicăm. Să facem plângeri când este cazul. Să fim deschiși.

Rezumând acest prim articol:

  • Pseudoștiința și știrile false nu sunt doar un moft, ci un pericol real
  • Cu toții, specialiști sau nu, trebuie să învățăm să luptăm cu acest pericol și să nu ii devenim victime
  • Educația și implicarea sunt esențiale
  • Pandemia aceasta este o importantă oportunitate pentru a înțelege mai bine și de aproape dezavantajele dezinformării. Vă rog, hai să nu o ratăm complet…..

Poze, grafice: Canva, poza cu cainele inteligent – Unsplash

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.